Το κλουβί

Μια τραπεζαρία για 8 άτομα


Τύπος:
Συμμετοχή Διαγωνισμού για COOK8: Διεθνής Διαγωνισμός Σχεδιασμού για το εσωτερικό μιας τραπεζαρίας 24-30m² για 8 άτομα, 14η Θέση

Ημερομηνία:
Φεβρουάριος 2018

Ομάδα σχεδιασμού:
Εύα Λαβράνου 
Χάιδω Καπρούλια 
Ειρήνη Ψαρρού
Ελευτερία Κεραμιανάκη

Η τραπεζαρία αποτελούσε ανέκαθεν σημείο συνάντησης και αλληλεπίδρασης των ατόμων. Το φαγητό αποτελεί μέσο κοινωνικοποίησης τόσο στον ιδιωτικό χώρο της κατοικίας όσο και στη δημόσια σφαίρα του πάρκου, του καφενείου ή του εστιατορίου.

Η εποχή μας θεωρείται μια εποχή ελεύθερης συνεύρεσης και επαφής με άλλους ανθρώπους κυρίως λόγω της εξέλιξης των νέων τεχνολογιών και του Διαδικτύου. Πράγματι, η ανθρώπινη επικοινωνία έχει γίνει πολύ πιο γρήγορη και συνεχής εξαιτίας της χρήσης του κινητού τηλεφώνου και των διαδικτυακών κοινωνικών δομών. Οι άνθρωποι όμως δεν έχουν αποτραβηχτεί μακριά από τη δημόσια ζωή. Το κλουβί είναι μια δομή από ράβδους ή σύρματα η οποία χρησιμοποιείται για τον περιορισμό και τον εγκλωβισμό πουλιών ή άλλων ζώων. Ο εγκλωβισμός μέσα στο κλουβί μειώνει τις πιθανότητες αποχώρησης από αυτό αφού περιορίζεται ηκίνηση προς όλες τις διευθύνσεις. Η φιλόσοφος Marilyn Frye μιλώντας για την καταπίεση στο άρθρο της ‘Οppression’(Καταπίεση) χρησιμοποιεί μια μεταφορά της έννοιας του κλουβιού. Όπως περιγράφει, αν κάποιος κοιτάξει από κοντά ένα μόνο κάγκελο του κλουβιού δεν μπορεί να δει τα υπόλοιπα και δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι το πουλί έχει περιορισμούς στην πτήση του. Μόνο όταν κάποιος απομακρυνθεί και καταφέρει να δει όλα τα κάγκελα και το κλουβί συνολικά γίνεται εμφανές ότι το πουλί δεν μπορεί να πάει πουθενά. Μία μόνο ράβδος δεν έχει την ικανότητα να το περιορίσει,
είναι η αλληλουχία των ράβδων και οι σχέσεις που δημιουργούνται ανάμεσα τους που κάνουν τα κάγκελα του κλουβιού να μοιάζουν με τοίχους και εμποδίζουν τελικά την κίνηση μέσα σε αυτό. Έτσι, δεν είναι πάντοτε εύκολο να αναγνωρίσει κανείς την καταπίεση. Μέσα στο κλουβί δεν βλέπει το κλουβί, πιστεύει ότι είναι ελεύθερος γιατί στέκεται πολύ κοντά στα κάγκελα. Ο κόσμος του διαδικτύου λειτουργεί σαν το κλουβί του σύγχρονου ανθρώπου. Τον προστατεύει από την αβεβαιότητα και την αμηχανία. Τα τεχνολογικά μέσα γίνονται σύντροφοι που αποκρύπτουν την ανασφάλεια και τη μοναξιά. Μέσα στο δίκτυο η μοναξιά δεν μπορεί να υπάρξει αφού η μετάδοση της πληροφορίας είναι αδιάκοπη. Οι επαφές είναι πολύ πιο εύκολες από την πραγματική ζωή.

Ο χώρος εστίασης που προτείνεται είναι ένας χώρος χωρίς τραπέζι όπου οι άνθρωποι τρώνε ο καθένας μόνος μέσα στα κλουβιά του για τα οποία έχουν κάνει κράτηση διαδικτυακά. Η παραγγελία του φαγητού πραγματοποιείται με αντίστοιχο τρόπο. Ο σεφ προετοιμάζει στη μέση σε έναν πάγκο το φαγητό και σερβίρει καθέναν χωριστά. Σε ένανχώρο 30 τετραγωνικών τρώνε στα κλουβιά τους 8 διαφορετικοί άνθρωποι. Πόσο κοντά μπορούν να βρεθούν τελικά ο ένας με τον άλλο?


isola studio
+30 6983416051 (GR) 
+1 617-710-9631 (US)

All images produced by isola unless otherwise specified.